Ostatni lot
Samoloty nad walczącą Warszawą

Podczas okupacji proste, codzienne czynności stawały się trudniejsze. Przyjrzyj się ilustracji poniżej. Jak sądzisz, co robi kobieta na zdjęciu?

GOTUJE OBIAD

CZYTA

CERUJE SKARPETKI

ZMYWA NACZYNIA

(Fotografia: Narodowe Archiwum Cyfrowe. Za: historiaposzukaj.pl)

Niemcy podczas okupacji wprowadzili system kartkowy, co oznaczało, że przydzielono określone racje żywnościowe każdemu z mieszkańców. Zwykle było to niewystarczające. W Warszawie rozwinął się na wielką skalę czarny rynek, na którym można było kupić dodatkowe towary. Brakowało wielu produktów, dlatego gotując obiad trzeba było wykazać się pomysłowością. 

Podstawę żywienia stanowiły jarzyny: przede wszystkim ziemniaki, z których robiono nawet... pasztet lub biszkopt. Dania zawierające mięso stanowiły rzadkość. Bardzo drogi był również cukier, toteż używano różnych zamienników, podobnie jak w przypadku kawy i herbaty.

Więcej o kuchni czasów okupacji możecie przeczytać tutaj:
https://historiaposzukaj.pl/wiedza,historiomat,1003,historiomat_kuchnia_w_czasie_okupacji.html
 

 

SŁOWNICZEK

ALIANCI PAŃSTWA OSI OKUPACJA ARMIA KRAJOWA GENERALNE GUBERNATORSTWO

Powrót

 

26%  

Następne

 
 

Lista lekcji