Podczas okupacji proste, codzienne czynności stawały się trudniejsze. Przyjrzyj się ilustracji poniżej. Jak sądzisz, co robi kobieta na zdjęciu?
GOTUJE OBIAD
CZYTA
CERUJE SKARPETKI
ZMYWA NACZYNIA
(Fotografia: Narodowe Archiwum Cyfrowe. Za: historiaposzukaj.pl)
Niemcy podczas okupacji wprowadzili system kartkowy, co oznaczało, że przydzielono określone racje żywnościowe każdemu z mieszkańców. Zwykle było to niewystarczające. W Warszawie rozwinął się na wielką skalę czarny rynek, na którym można było kupić dodatkowe towary. Brakowało wielu produktów, dlatego gotując obiad trzeba było wykazać się pomysłowością.
Podstawę żywienia stanowiły jarzyny: przede wszystkim ziemniaki, z których robiono nawet... pasztet lub biszkopt. Dania zawierające mięso stanowiły rzadkość. Bardzo drogi był również cukier, toteż używano różnych zamienników, podobnie jak w przypadku kawy i herbaty.
Więcej o kuchni czasów okupacji możecie przeczytać tutaj:
https://historiaposzukaj.pl/wiedza,historiomat,1003,historiomat_kuchnia_w_czasie_okupacji.html